Mens hiv-behandlingen har forbedret seg drastisk de siste 30 årene, fortsetter sykdommens sosiale konsekvenser å løpe dypt.

To tredjedeler av mennesker som lever med hiv, er redd for å avsløre sin status til potensielle partnere, avslører en ny undersøkelse av Gilead.

Undersøkelsen, utført i Storbritannia, intervjuet 3, 245 voksne, noen med viruset som forårsaker AIDS og noen uten.

Om lag 68 prosent sa at frykt for å avsløre sin status hadde påvirket sitt datingliv.

En annen 44 prosent svarte at de følte at HIV-stigma var en barriere for et langsiktig forhold eller ekteskap.

Hva undersøkelsen avslørte

Til tross for at den ble gjennomført i Europa, reiser undersøkelsen et viktig spørsmål om hiv - en som ikke er strengt tatt en medisinsk.

Personer med hiv lever lenger, sunnere, nær normale levetider i dag, takket være bedre behandlingsmuligheter, utdanning og støttenettverk.

Men livskvalitet, spesielt i dating, relasjoner og til og med henger opp, lider fortsatt.

"Dette er ikke overraskende i det hele tatt," sa Jimmy Gale, leder av HIV + Services ved San Francisco AIDS Foundation, om undersøkelsesdataene.

"Frykten for avvisning som folk opplever rundt seksuell aktivitet er problematisk," sa Gale Healthline. "Det er så mye at folk som lever med hiv, må fokusere på å opprettholde og administrere sin helse at denne frykten ikke skal være en faktor. "

Men det er en faktor - en stor.

"Det er en historie om vold mot mennesker som lever med hiv, spesielt kvinner," sa Gale.

Å avsløre din HIV-status

Å gjenvinne sin status handler ikke bare om forskjellen mellom en potensielt god første date og en katastrofal.

Å velge å avsløre sin status kan påvirke jobben din og din familie.

Avhengig av lovene i staten din, kan hiv eksponering til og med fortsatt ha en straffbar straff.

"Bortsett fra personlige forhold, er folk fortsatt redd for risikoen for å miste jobber eller boliger basert på deres status," fortalte Joel Goldman, administrerende direktør for The Elizabeth Taylor AIDS Foundation, Healthline.

Med alt dette på linjen, kan det være å være en pragmatisk beslutning å velge å ikke avsløre sin status.

Og bedre HIV-behandling har kanskje utilsiktet gjort det lettere enn noensinne å leve et liv uten å fortelle noen.

"Folk kommer ikke ut på den måten de pleide å, fordi da ville du la familien din vite fordi du kanskje er syk på et tidspunkt," sa Goldman."Nå, hvis du tar med deg, og du ser bra ut, tenker de hvorfor skal jeg forstyrre livet mitt. "

Ifølge Gale, anbefaler hans advokatgruppe bare at enkeltpersoner skal avsløre sin status til noen hvis de planlegger å ha sex med dem.

Han anbefaler også samtaler, som kanskje ikke er enkle å ha, om seksuell historie, sikker sexpraksis, kondombruk og PrEP.

Se fremover

Men Goldman sier at tendensen til å holde sin status skjult er fortsatt problematisk.

"Antallet personer som ikke deler sin status, er ikke nyttig for å utdanne samfunnene de lever og jobber med."

Han peker faktisk på at diskusjon og representasjon av HIV i populærkultur og vanlige medier har svindlet siden 1980-tallet og 1990-tallet.

Nå, muligens på grunn av de store sprangene i vården, har HIV blitt noe usynlig.

"Vi må reinvigorere denne samtalen om HIV og AIDS," sier han. "Nå kan vi få samtalen og snakke om verktøyene som vi må stoppe det, mens i 80-tallet var det fortsatt et stort mysterium. "

Som hiv-advokater ser både Gale og Goldman måter å bidra til å utdanne offentligheten og senke stigma rundt sykdommen, slik at enkeltpersoner ikke føler seg så tvunget til å holde sin status skjult ut av frykt.

Offentlig helsemelding er en måte å fortsette å utdanne om hiv, men det er også nyere, mer fokuserte forsøk også.

Goldman peker på seksuell helseutdanning som en avenue for revitalisering.

Gale peker på enkelte nye datingapplikasjoner (selv om han ikke ville nevne som ved navn) som vil spørre individer om HIV-status og PrEP-bruk. Mens det fortsatt er mye diskriminering og cyberbullying som kan skje på disse applikasjonene mot HIV + -personer, ser han dem også som en fin måte å starte samtaler og utdanne folk også.

"Å skape en plass i det elektroniske fellesskapet for å utdanne app-brukerne, ville være en fin måte å gå," sa han.

San Francisco AIDS Foundation og Elizabeth Taylor AIDS Foundation er også aktivt involvert i ambassadørprogrammer - utdanner enkeltpersoner om HIV, som deretter kan snakke om det i deres lokalsamfunn.

"Hvis vi bare kan røre to til tre personer, når de går hjem, kan de røre ti mer," sa Gale.

For nå velger man å avsløre sin status nesten en fangst-22.

Flere mennesker må være åpne om statusen deres for å redusere stigma, men forklarte Goldman, "For at de skal være åpne om deres status, må samfunnet få en bedre forståelse. “